Jakie są rodzaje foremek do pieczenia chleba?

Tradycja pieczenia chleba przez gospodynie domowe, która jeszcze była codziennością pół wieku temu, na pewien czas została zapomniana. Obecnie jednak coraz częściej sięga się po tradycyjne przepisy i wraca moda na własnoręczne wypieki. Coraz chętniej panie sięgają po książki kucharskie i same przygotowują potrawy na domowe przyjęcia. Podobnie wraca także moda na pieczenie chleba.

Foremki do pieczenia chleba

W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego można znaleźć kilka rodzajów produktów nadających się do domowego wypieku chleba. Wśród najpopularniejszych warto wymienić tradycyjne, metalowe blachy, formy ceramiczne oraz silikonowe formy do chleba. Jakie wady i zalety mają poszczególne rodzaje foremek?

formy metalowe do wypieku chleba

Foremki wykonane z blachy

Te tradycyjne blaszane formy są zdecydowanie najtańszą opcją. Jednak poza korzystną ceną, ciężko znaleźć ich inne zalety. Nagrzewają się bardzo szybko, za to długo stygną uniemożliwiając wyciągnięcie z nich wypieków. Wymagają również smarowania tłuszczem za każdym razem, po to aby wypieki nie przywarły do ich brzegów. Formy blaszane mają również tendencję do przypalania się, a ich czyszczenie jest procesem bardzo pracochłonnym. Większość blach tego typu nie nadaje się do mycia w zmywarkach.

Silikonowa forma do chleba

Jednym z najbardziej innowacyjnych produktów przeznaczonych do domowego wypieku chleba jest forma chlebowa dostępna tutaj wykonana z silikonu. Materiał ten odporny jest na bardzo szeroki zakres temperatur, dzięki czemu może być używany zarówno w piekarnikach jak i w zamrażarkach. Można upiec za jednym razem kilka bochenków chleba, a gdy wystygną wystarczy włożyć je w formach do zamrażalnika. Po rozmrożeniu będą smakowały jak świeżo upieczone. Formy wykonane z silikonu mają jeszcze szereg innych zalet – nie wymagają każdorazowego smarowania tłuszczem, a także bez przeszkód można je myć w zmywarce. Foremki silikonowe cechują się długą żywotnością – jeden zakup spokojnie wystarczy na kilka lat. Formy silikonowe są co prawda droższe od ich blaszanych odpowiedników, jednak o wiele przyjemniej się je używa.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Formy do pieczenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz