Która forma do pieczenia będzie najlepsza do pysznych wypieków?

Domowe wypieki nie tylko zachwycają smakiem, ale również aromatem, który roznosi się po całym domu. Jednak, aby móc w pełni zadowolić całą rodzinę i przygotować dla niej wspaniałe dania i desery, należy sięgnąć po odpowiednie formy do pieczenia. Które formy metalowe będą najodpowiedniejsze do ciast, a które do pieczenia mięs lub ryb?

Foremki do ciasta – rodzaje i właściwości

Do wszelkiego rodzaju deserowych wypieków najlepsze będą foremki silikonowe lub blachy aluminiowe. Formy silikonowe to bardzo trwałe i elastyczne foremki, które można zakupić w najróżniejszych kolorach i kształtach. Są one bardzo wygodne, łatwo się w nich piecze i nie trzeba przejmować się tym, że ciasto będzie przywierać do ścianek blachy. W przeciwieństwie do blaszek aluminiowych i metalowych, które wymagają zabezpieczenia za pomocą papieru pergaminowego.

blacha metalowa na ciasta

blacha metalowa ze świeżym ciastem

Ponadto formy metalowehttps://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow_Blachy_i_formy_metalowe/2-100,Blachy_i_formy_metalowe/ pamiętają jeszcze starsze pokolenia mam i babć, które chętnie używały także tortownic. Fantastyczne do pieczenia różnego rodzaju tart na słodko lub na słono i wytrawnie, są formy ceramiczne. Nie ulegają one rdzewieniu, są bardzo trwałe i doskonale dopiekają z każdej strony. Jednak z uwagi na ich grubość należy się nastawić, że pieczenie może potrwać nieco dłużej, niż w formie metalowej czy szklanej.

Formy do pieczenia mięs i zapiekanek

Do pieczenia lub smażenia różnych mięs, ryb, zapiekanek i innego rodzaju dań najlepsze będą naczynia żaroodporne, które doskonale przewodzą i przepuszczają ciepło. Poza tym można w nich piec także wszelkie ciasta mokre, jak np. jabłecznik lub sernik. Są one bardzo łatwe w utrzymaniu czystości i w miarę trwałe, pod warunkiem, że nie spadną na podłogę. Dobrze się w nich rozprowadza masło lub margarynę przed zalaniem ciasta do formy. Warto również wyposażyć się w takie formy, które są odporne na szok termiczny, czyli po zalaniu gorącego naczynia zimną wodą ono nie pęka. Formy te dość długo się nagrzewają i dania dość długo się w nich pieką, jednak są bardzo aromatyczne i równo opieczone z każdej strony.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Formy do pieczenia i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz