Keksówka – obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni

Formy do pieczenia ciast muszą znaleźć się w każdej kuchni, aby można było powiedzieć, że jest ona kompletna. Oferta różnego rodzaju blach i form do pieczenia jest jednak tak duża, że czasami nie wiadomo na którą się zdecydować. Różnorodność materiałów, kolorów i kształtów może przyprawić o zawrót głowy.

Formy do ciasta – jaka do czego?

Różne dania wymagają form i blach z różnego materiału. Obecnie na rynku można spotkać formy wykonane z metalu, silikonu, szkła hartowanego, papieru czy z ceramiki. Każdą z tych form należy użyć do pieczenia innego rodzaju ciasta, mięsa czy zapiekanki.

ciasto z podłużnej blaszki keksowej

  1. Formy metalowe idealnie sprawdzają się do pieczenia ciast, jednak należy pamiętać o wysmarowaniu ich ścianek tłuszczem, aby zapobiec przywieraniu i przypalaniu ciasta. Jedną z najpopularniejszych form jest keksówka (tutaj), która może posłużyć zarówno do pieczenia babki, keksu jak i pasztetu lub nawet chleba. Forma keksowa jest bardzo wszechstronna i doskonale sprawdzi się w każdej kuchni.
  2. Formy silikonowe należą do najbardziej higienicznych i uniwersalnych form, jakie obecnie można spotkać na rynku. Można je zarówno stosować do pieczenia, jak i do mrożenia. Są wyprodukowane z wysokiej jakości, elastycznego silikonu, który nie odkształca się i jest łatwy w przechowywaniu.
  3. Formy ceramiczne i szklane idealnie sprawdzą się w przypadku pieczenia niskich potraw jak np. tarta, lub świetnie sprawdzają się podczas pieczenia mięs i zapiekanek. Szkło i ceramika bardzo dobrze przewodzą ciepło.
  4. Formy papierowe to foremki jednorazowe, które świetnie nadają się do pieczenia małych babeczek w postaci muffinków. Kolorowe, jednorazowe foremki doskonale się prezentują, jednak nie nadają się do ponownego użycia.

Jakie formy do pieczenia wybrać?

Wszystko zależy od tego, co lubi przygotowywać gospodyni. Jeśli dobrze idzie jej pieczenie słodkich ciast i ciasteczek, wówczas na wyposażeniu jej kuchni powinny znaleźć się formy i foremki silikonowe, keksówka oraz formy papierowe. Jeśli jednak gospodyni woli przygotowywać różnego rodzaju mięsa, zapiekanki czy pasztety, wówczas dobrze jest zaopatrzyć się w formy szklane i ceramiczne.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Formy do pieczenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz